Skip to main content

Truffle hunting met Mario

 

 

Het truffel seizoen is officieel geopend in Piemonte. Waar de Belgen in de herfst massaal naar de Ardennen trekken om er daar een lekker stukje wild te verorberen, trekken de Italianen hier massaal naar Piemonte om op truffeljacht te gaan, de lekkerste porcini’s te bemachtigen en
de lekkerste Barolo’s en Barbera’s te proeven.

Wij deden niet anders vorige week. Een koppel goede vrienden kwam ons bezoeken en we besloten een truffle hunt te organiseren. Wat een zalige ervaring!
We gingen samen met Mario en zijn hond Rex op zoek naar witte truffels in zijn bossen. Als je jezelf Mario graag wil inbeelden denk dan aan een 83 jarige lieve man met een hoog teddybeer gehalte in een Fiat Panda van 30 jaar oud met een jachthond op de achterbank. 😊 Iedere truffelzoeker heeft zijn eigen jachtgebieden en daar trokken we met zijn allen naartoe. Vanaf oktober gaan ze 2x per dag op jacht naar deze meest kostbare delicatessen.

De truffelhonden spelen hier een zeer belangrijke rol. Het zijn zij die de truffels van op grote afstand ruiken en dan meteen beginnen te graven. Let op, je moet er snel bij zijn of de hond eet de truffel op in één hap. Can you blame them?

Truffels groeien steeds ondergronds op de wortels van verschillende boomsoorten. Het is dus van uiterst belang de bomen goed te blijven verzorgen alsook om de zoveel jaren nieuwe te planten.
Mario werd enkele jaren geleden slachtoffer van jaloezie waarbij er iemand vergif had gespoten op verschillende bomen in zijn jachtgebied nadat hij had geweigerd zijn grond te verkopen. Helaas zijn dit zaken die hier nog steeds gebeuren. Witte truffels verkopen hier namelijk tussen de 3000 en 5000€ de kilo dus in het bezit zijn van een goed jachtgebied is niet niets! 

Het is dus belangrijk je jachtgebied te voorzien van een goede omheining. Ook al houdt dat de “bad guys” niet altijd tegen natuurlijk.

We gingen zo een 1,5 uur op jacht en vonden een 5-vijftal grote witte truffels. Die we nadien kregen voorgeschoteld tijdens een heerlijke lunch.
Met Mario ga je niet enkel op truffeljacht. Hij neemt je nadien mee naar zijn huis waar zijn vrouw Gianni haar kitchen queen skills toont en Mario je maar al te graag enkele van zijn topwijnen laat degusteren.
We kregen verse truffelboter geserveerd met de truffels die we die ochtend hadden gevonden samen met anchovis. Nadien volgde er focaccia met gegrilde groenten uit eigen tuin, dan nog een spiegelei met uiteraard opnieuw verse geraspte truffel en als afluiter een amaretti koekje of course.
Bij dit alles serveerde Mario zijn eigen spumante bianco en rose, façon Champenoise gevolgd door een heerlijke Barbera 2016.

Het was een meer dan geslaagde dag en als het aan Mario had gelegen hadden we er nog tot de avond blijven zitten en elke fles in zijn wijnkelder opengetrokken.
Voor de prijs van 35€ per persoon ga je 1,5-2u op truffeljacht en geniet je nadien van een heerlijk buffet fait maison met de verse truffels die je die ochtend zelf hebt gevonden vergezeld van een glaasje bubbels en de boeiende levensverhalen van Mario. Ah ja, en het is kids proof! Ik nam Emeric mee op mijn rug en hij genoot van elk moment. De hond zo in actie zien is zo fascinerend voor die kleintjes.

Een TOP aanrader voor wie in de herfst naar Piemonte komt.

 

Ciao for now amici

 

Comments powered by CComment